Skriv en bok

Det är många som drömmer om att skriva en bok. Idag kan du enkelt skriva boken hemma på datorn och sedan publicera den med eget förlag. Du behöver inte ens ha eget förlag för att kunna skriva och sälja böcker om du vill göra det riktigt enkelt för dig.

Skriva

För att skriva en bok som är intressant för andra att läsa bör du själv läsa böcker. Du måste inte ha älskat svenska i skolan för att kunna skriva en läsvärd bok, särskilt inte om du håller på med ett specialområde som du vet att andra är intresserade utav. Men du måste ha en känsla för hur du skriver en bok. Det är viktigt att ha en röd tråd, att boken håller samma stil från början till slut och naturligtvis att den är intressant. En bra bok har också en god språklig variation. Läs både böcker i den genre som du själv vill skriva i, men bredda dig också och läs andra slags böcker. Det fina med att skriva en bok är att när den väl är skriven kan du faktiskt sälja din bok för resten av ditt liv och tjäna pengar.

Ge ut din bok

Förr i tiden var det svårt att få sin bok publicerad. Idag är det tvärtom. Du kan publicera en bok alldeles på egen hand. Du kan enkelt starta ett eget förlag. Du ansöker först om f-skattsedel hos Skatteverket och sedan om ett förlagsnamn hos Bolagsverket. Vill du göra det riktigt enkelt för dig publicerar du boken på en plattform som Amazon eller liknande. Då behöver du inte ens ha ett förlag. Fördelen med att ha ett eget förlag är att du har större kontroll över din bok och kan publicera den var du vill. Ett tredje alternativ är faktiskt att du bara publicerar den som en text, en datafil, som du säljer på din blogg eller via sociala medier.

Lyckas med boken

Det absolut svåraste för de flesta är att sätta igång, och sedan att skriva klart manuset. Därför är det klokt att du planerar ditt bokskrivande. Ett tips är att du skriver 10-30 minuter varje dag. Eller så skriver du varje lördag förmiddag i 3 timmar. Det viktigaste är att du skapar ett schema och håller det. När du är klar med din text bör du be andra personer att läsa den. Du behöver redigera din text flera gånger för att den ska bli riktigt bra.