Jobba med litteratur

Drömmer du om att jobba med litteratur. Det är en bransch med stor konkurrens, samtidigt har du stora möjligheter att lyckas tack vare digitaliseringen.

Kulturjournalist

Ett sätt att jobba med litteratur är genom att arbeta som kulturjournalist på SVT, DN, Aftonbladet eller Expressen. Då får du läsa och recensera böcker, hänga med i litteraturvärlden och naturligtvis intervjua författare. Det är stor konkurrens om att få ett sådant jobb. Därför är det klokt att du både har en journalistutbildning och gärna även har fördjupat dig inom litteratur.

Bokutgivning

Du kan också jobba på ett bokförlag. Då beslutar du vilka böcker som ska ges ut, du redigerar texter eller arbetar med marknadsföring. Du kan också välja att starta ett eget bokförlag där du ger ut andra författares böcker. När du arbetar på ett bokförlag får du åka på Bokmässan och delta i bokvärlden på ett mycket intressant sätt.

Svensklärare

De flesta personer som arbetar med litteratur är svensklärare. Det är det absolut lättaste sättet att få betalt för att läsa och njuta av böcker. För att jobba som svensklärare behöver du ha en lärarexamen med inriktning på svenska. Du bör ha examina i två ämnen. Då kan du kombinera det med till exempel engelska: då får du både arbeta med svensk och engelsk litteratur. För att trivas som lärare bör du också gilla att undervisa. Fokus är pedagogik och elevernas utveckling.

Författare

Många som gillar litteratur drömmer om att bli författare. Du kan inte utbilda dig till författare, utan det är en karriär som du skapar på egen hand. Du skriver en bok och skickar sedan in ditt manus till ett bokförlag för att se om de vill ge ut din text. Du kan även ge ut din bok på eget bokförlag och sälja den på olika plattformar och med hjälp av sociala medier. Det är många som kombinerar ett jobb som kulturjournalist, arbeta på bokförlag eller vara svenskalärare med att skriva egna böcker. Så har du en fast inkomst, samtidigt som du arbetar på dina egna manus på kvällen.

Blogga om litteratur

Du kan också skapa en egen karriär genom att blogga om litteratur. Det tar lång tid, men då får du passiv inkomst. Du skapar en bokblogg och säljer produkter som böcker, pennor, dator och skrivare på din sajt.