Jobba med kultur

Det är både roligt och inspirerande att få jobba med kultur. Du kan jobba på museum, inom teatern, films värld, som guide eller med litteratur eller musik.

Utbilda dig inom kultur

För att garanterat få ett jobb inom kulturen är det smart att du skaffar dig en utbildning. Du kan utbilda dig till museeintendent eller läsa kulturvetarprogrammet på Linköpings universitet för att ha en bra bas att stå på. Rätt utbildning underlättar för att kunna bli kulturjournalist, få jobba på museum eller för annat jobb inom kulturs värld. Vill du bli skådespelare eller jobba inom film måste du både ha en naturlig fallenhet för jobbet och utbildning.

Vanliga jobb inom kulturen

Först och främst är det bra att veta om att konkurrensen inom kulturens värld är oerhört stor. Det utbildas fler personer än det finns faktiska jobb. Därför bör du vara oerhört driven och intresserad för att lyckas. Du kan arbeta på museum som museeintendent eller så driver du ett konstgalleri där du ställer ut olika konstnärers verk. Du kan även arbeta med lokal kultur: driva ett mysigt kafé i en k-märkt byggnad på en ort med mycket turister. Tack vare digitaliseringen kan du också måla och skapa saker som du lägger ut på internet och får inkomst på.