Jobba i filmens värld

Tillhör du dem som drömmer om Hollywood? Få stå på scenen i London eller vara skådespelare på Dramaten? Det finns många intressanta jobb inom filmens värld.

Lyckas i Hollywood

Dagens filmindustri är global, men trots det är det Hollywood som hägrar för många. Idag räcker det inte med att ha talang, utan du bör också utbilda dig. I Sverige kan du läsa till skådespelare på Calles Flygare Teaterskola, vilket kommer att underlätta mycket för att du verkligen ska lyckas. Är du mer intresserad utav att bli regissör, jobba med rekvisita, digitala animeringar eller vara filmfotograf? Då kan du börja utbilda dig i Sverige, men sedan bör du vidareutbilda dig utomlands. Det kan även vara klokt om du vill bli skådespelare.

Film i Sverige

Du kan även jobba med film i Sverige. Vara skådespelare i olika dramatiseringar på SVT, TV4 eller produktioner som Filminstitutet står bakom. Det finns både jobb bakom och framför kameran. Är du intresserad utav att vara en del av filmsverige kan du till exempel arbeta med marknadsföring, vara makeup artist, vara skådespelare eller arbeta med rekvisita. Oavsett vilket jobb du vill ha behöver du talang, gärna kontakter och utbildning. Därför kan det vara smart att börja extrajobba på en filmproduktion eller ett företag som gör att du kommer i kontakt med producenter och skådespelare. Så att du kan få in en första fot. Du kan även använda sociala medier. Skapa egna roliga videor som du lägger ut på YouTube för att få en publik. Då kommer det att bli intressantare för filmföretag att anställa dig eftersom du redan har en publik.