Litteraturvetenskap

Litteraturvetenskap är vetenskapen om böcker. Både om nya och gamla böcker, och om hur litteratur och kultur har utvecklats genom tiderna.

Studera litteraturvetenskap

Du kan studera litteraturvetenskap på till exempel Umeå universitet eller Göteborgs universitet. Så gott som alla akademiska högsäten erbjuder kurser i litteraturvetenskap. Då får du en möjlighet att verkligen fördjupa dig i litteratur. Läsa texter som är flera tusen år gamla, lära dig skillnaden mellan olika genrer och textsorter. Du måste tycka om att läsa och att analysera. Litteraturvetenskap handlar väldigt mycket om att analysera och se hur litteraturen speglar dåtidens kultur.

Arbeta med litteraturvetenskap

Hur kan du då arbeta med litteraturvetenskap? Det enklaste sättet är genom att vara lärare. Då är förvisso inte litteraturvetenskap ditt främsta fokus, men du arbetar med böcker. Du får en möjlighet att fördjupa och analysera gamla texter, och samtidigt också följa med i den moderna litteraturen. Allt med fast lön. Ju äldre elever du har, som på högstadiet och gymnasiet, desto mer avancerad litteratur får du undervisa om.

Du kan också välja att forska inom litteraturvetenskapen. Då fördjupar du dig inom ett särskilt område, ett smalt område som du blir expert på. När du forskar arbetar du på ett universitet och kommer även att få undervisa inom litteratur.

Du kan även skriva egna böcker om litteraturvetenskap. För att folk ska ta dig som en seriös författare bör du ha en examen inom litteraturvetenskap. Men då kan du bokstavligen arbeta med någonting annat, samtidigt som du hemma på kvällarna analyserar din favoritförfattare eller en epok som du älskar. Sedan skickar du in boken till ett bokförlag eller testar att ge ut boken på egen hand med eget förlag.